Ждрелото на река Ябланишка и Костенски водопад

За да се стигне до ждрелото на река Ябланишка трябва да се тръгне към Трън.

Малко преди града в дясно има отклонение за Трънска Банкя. На входа на самото село има бутилиращ завод, там оставих колата и поех по пътеката, която започва точно зад табелата на завода

В тази моя разходка допуснах няколко много неприятни грешки. В началото пътеката е равна, навлиза в гората и е много приятна. Това ще накара всеки любител на природата да си помисли, че това ще е 30 минутна разходка, която ще го отведе до красивото ждрело.

Часът е 17:30 и си правя разчет, че до час най-много ще съм обратно при колата – първа грешка.  

Второто нещо, което си помислих е, че при такъв кратък преход ще ми е необходима само фото раницата и стативът, а водата оставих да не ми тежи – фундаментална грешка.

След 40 минути ходене в гората най-накрая дойде и началото на еко пътеката, но тази еко пътека няма нищо общо с други такива, тя е по-скоро символ на нещо много екстремно.

 

Тук ходене няма, ръцете и краката работят в синхрон, за да може да се закрепиш по невероятно стръмните урви, които следват една след друга.

Най-красивата част на пътеката са изградените мостове на отвесната скала, които следват реката и буквално се разхождаш над разпенената вода.

Tрябва да се изкаже голяма благодарност на хората, които са изградили тези мостове и са направили това място достъпно, за да може да му се любуваме.

След три часа ходене на 28 C° се чувствам лееееко изнервен от грешките, които допуснах.

Костенски водопад

 

Този водопад е един от най-лесно достъпните. С кола се стига до паркинг над вилната зона на село Костенец и от там са нужни 2 минути за да се види водопада.

Аз лично очаквах нещо доста по-грандиозно на фона на топящите се снегове и многото валежи предните дни.

Мястото е известно и с многото си топли минерални извори.

1 коментар to “Ждрелото на река Ябланишка и Костенски водопад”

  1. Бисер казва:

    Много дорби снимки имаш. Поздравления!
    Случайно видях, че снимаш със Sony. Ако случайно не знаеш за нашия форум и ти е интересно заповядай при нас: http://www.alphaforum.net/forum/
    Поздрави!

Коментирай

Всички снимки и материали на този сайт са със запазени авторски права. Използването им без позволението на автора е незаконно.
© 2008 - 2012 Витан Витанов.