Водопад Горица и Тетевенски водопади

Тези два водопада се нареждат сред най-лесно достъпните и в същото време впечатляват с красотата и височината си.

Водопадът Горица се намира до село Овчарци в подножието на Рила. В центъра на селото има указателни табели, които водят до две тепавици, където може да се паркира.

От там тръгва „Екопътека Горица“, която след по-малко от 10 минути ви отвежда до панорамна площадка. От нея се разкрива гледка към 39 метровия водопад. Реката е пълноводна целогодишно, но тътенът от хилядите литри вода падащи от толкова високо, може да се усети само през пролетта.

Голяма табела на панорамната площадка пояснява, от къде идва името на водопада. В селото живели щастливо Горица и нейният избраник Йовица. Горица била много красива и един ден беят изпратил своите слуги да я отвлекат. Младата мома побягнала към планината, където Йовица пасял овцете си, но турците я настигнали и, за да не попадне в ръцете им, тя се хвърлила от високата скала в реката. Оттогава местните хора нарекли и близкия водопад и реката на нейно име.

Водопади „Скоковете“, екопътека „Козница“, гр.Тетевен

В непосредствена близост до Тетевен се намират Водопади „Скоковете“. За да се стигне до тях пътят минава през един от кварталите – Козница и виейки се нагоре стига до място за паркиране.

От там до водопадите са само 600 метра по екопътека. В самия край на този малък каньон се намира водопадът „Скока”. Той е от лявата страна на пътеката и е висок 15 м, а отдясно има друг водопад, висок около 50м, но е непостоянен.

Пред водопадите има изградена беседка и място за пикник. Посещението на подобни достъпни места не трябва да се прави в почивни дни, тогава е пълно с хора, търсещи прохладата на реката и място, където да похапнат.

На връщане към София ме можах да подмина рапицата и изчаках залеза там.

Няма коментари to “Водопад Горица и Тетевенски водопади”

Коментирай

Всички снимки и материали на този сайт са със запазени авторски права. Използването им без позволението на автора е незаконно.
© 2008 - 2012 Витан Витанов.