Тодоров ден в с. Бачево

От няколко години гледам снимки на конните надбягвания в с. Бачево и знаех, че това е събитие, което трябва да посетя.

Тръгнах още в четвъртък,  като идеята ми бе да съчетая Тодоров ден със ски в Банско. Оказа се обаче, че само аз не съм разбрал за ураганния вятър, който синоптиците са прогнозирали за този уикенд. След като нито един лифт не работеше в петък, аз се насочих към село Добърско и водопада над него.

Водопадът се оказа доста по-висок отколкото очаквах.

Дойде и съботния ден. Всички участници се бяха събрали на площада на селото, но там аз така и не извадих апарата, тъй като имаше голяма навалица и блъскане.

Затова се отправих направо към местността „Власовица“, където се провеждат самите кушии. Участниците бяха много разнородни – деца и възрасни облечени с народни носии.

Това, което ми направи впечатление е, че повечето яздеха без седла.

За пореден път се убеждавам, че снимането на подобен род събития представлява голямо техническо предизвикателство. Конете тичат с 50-60 км/ч към фотоапарата, което създава доста работа на следящия автофокус, но спокойно мога да кажа , че съм много доволен от резултата – само 15% брак.

След около 3 часа снимане на силния вятър реших, че съм стигнал предела си. На билото, където бяха кушиите, нямаше къде да се скрия от поривите.

Повечето от зрителите си тръгнаха и така и не стана ясно, кога и дали ще се проведе дърпането на трупи. Бях премръзнал и тъй като не исках да се прибирам болен, оставих тези снимки за догодина.

 

 

3 коментара to “Тодоров ден в с. Бачево”

  1. СИМЕОН СИМЕОНОВ казва:

    Нямам думи.Удивително и трогващо.Така,ти ме върна към спомените ми като дете,когато в моето с.Комощица се провеждаха на този ден конни надбягвания.Благодаря за доставеното ми емоционално преживяване.Успех.

  2. Петър Петров казва:

    Браво! Догодина трябва и аз да дойда ;)

  3. СИМЕОН СИМЕОНОВ казва:

    С тези фотографии ти емоционално ме „реставрира“ в детските ми години.

Коментирай

Всички снимки и материали на този сайт са със запазени авторски права. Използването им без позволението на автора е незаконно.
© 2008 - 2012 Витан Витанов.