Водопад Полска скакавица

С идването на пролетта реките стават все по-пълноводни и това е най-доброто време за фоторазходка до някой водопад.

След много уговорки най-накрая се организирахме с моя приятел Бисер, да отидем до Полска скакавица. Водопадът се намира на около час път от София, което го прави много достъпен и приятен за еднодневна разходка из природата.

Въпреки, че разстоянието е само 80 км. Бисер смяташе, че „… за да сме там навреме, трябва да тръгнем най-късно в 06:00.“  Това беше в сериозно противоречие с моите представи за приятно прекарване на съботния ден и едвам успях да се наложа да тръгнем „по обяд“, тоест в 07:00.


За да стигнем до водопада карахме в посока Кюстендил и на разклона за село Копиловци завихме към Шишковци и Ръждавица. В центъра на Ръждавица има малък прелез, който трябва да се прекоси, за да се тръгне по тесен асфалтов път нагоре. След около 5 минути изкачване по завоите видяхме табела, обозначаваща посоката към водопада.

Пътят до него е черен, но спокойно може да се мине с кола. И така стигнахме до малко параклисче, кацнало на ръба на висока скала. Стръмна пътека заобикаля къщите и води до подножието на водопада.

От там поехме по склона нагоре, за да се доближим максимално до водната струя. Оказа се, че от непосредствена близост снимането е почти невъзможно – вятърът носеше водните пръски право към апаратите и филтрите ни. Времето мина в редуване на щракане и бързо подсушаване на техниката, като накрая се наложи да се предадем пред природата и да тръгнем обратно.


Рядко снимам пейзажи с дългия ми обектив, но този път не съжалих, че го нося, защото ми позволи да хвана целия водопад от по-далечна перспектива.

Благодарение на приятната компания и хубавото време, часовете се изнизаха неусетно и по обяд вече бяхме поели по обратния път към София.

3 коментара to “Водопад Полска скакавица”

  1. Петър Петров казва:

    Браво, страхотни снимки!

  2. СИМЕОН СИМЕОНОВ казва:

    Снимките са направени с вкус и професионализъм.Поздравления!

  3. Valentina Juliqnova Antova казва:

    Perfektni snimki ! Mnogo dobar pogled kam vodopada (i v blizak i v po-dalechen plan).Blagodarq za komentarite kak se stiga do vodopada . Sigorno shte se opitam da doveda grupa varnenski planinari ….Spodeleniq opit e mnogo polezen!A snimkite sa prevashodni i plenitelni…..

Коментирай

Всички снимки и материали на този сайт са със запазени авторски права. Използването им без позволението на автора е незаконно.
© 2008 - 2012 Витан Витанов.